четвер, 12 листопада 2015 р.

КОНСПЕКТ  
ТЕМА:   Зупинка кровотечі при пораненні.

МЕТА:   -  навчити учнів основ військово-медичної підготовки
                -  розвивати навики та вміння необхідні майбутнім         військовослужбовцям
                -  виховувати повагу дисциплінованість, витримку, патріотизм   


ОБЛАДНАННЯ:   підручники, малюнки.


Перебіг уроку

І.         Організація класу:  шикування в одну шеренгу, вітання з учнями, виконання гімну України, перекличка, відпрацювання стройових прийомів.

ІІ.   Повідомлення теми та мети уроку, мотивація навчальної діяльності:   Зупинка кровотечі при пораненні.
                -  навчити учнів основ військово-медичної підготовки
                -  розвивати навики та вміння необхідні майбутнім         військовослужбовцям
                -  виховувати повагу дисциплінованість, витримку, патріотизм   

ІІІ.     Опрацювання матеріалу:
Перевірка домашнього завдання.
Військово-медична підготовка повинна надати учням ду необхідні знання і практичні навички для своєчасного і якісного надання першої медичної допомоги, як від звичайних видів зброї, так і від зброї масового ураження, навчити користатися засобами індивідуального захисту.
Вчасно та вміло надана пораненим і хворим медична допомога, як правило, виключає важкі ускладнення, рятує їм життя та допомагає добиватися в ході лікування повного відновлення їхньої боєздатності.
Командир відділення перед боєм повинен перевірити забезпеченість підлеглих індивідуальними табельними засобами надання медичної допомоги і уміння використовувати їх при пораненнях. Він зобов'язаний знати порядок надання медичної допомоги і розташування пунктів медичної допомоги куди необхідно направляти поранених у ході бою, контролювати виконання підлеглими правил особистої та колективної гігієни, а також вказівок старших начальників по попередженню серед особового складу захворювань та травматизму.
Військовослужбовець у бою може одержати поранення, забій, переломи кісток та контузії.
Раною називається ушкодження шкіри (слизових оболонок) та глибоко лежачих тканин (м'язів, судин, кісток, внутрішніх органів).
Поранення може викликати погрозу для життя внаслідок пошкодження життєво важливого органа, а також при виникненні ускладнень.
      Найбільш небезпечними ускладненнями є:
- кровотеча при пошкодженні кровоносних судин;
- шок (сукупність гострих розладів діяльності серця, легень та інших органів, утрата свідомості та інші хворобливі явища), що розвивається звичайно при великих переломах довгих трубчастих кісток (стегно, плече, гомілка);
- ранева інфекція (нагноєння, правець, газова гангрена), що розвивається в більш пізній термін (через 12 годин після поранення ).
При наданні першої медичної допомоги при пораненні насамперед необхідно зупинити кровотечу, потім накласти на рану пов'язку з метою захисту від додаткового попадання інфекції, а при переломах кісток накласти шину.
В залежності від виду пошкоджених судин розрізняють артеріальні, венозні та капілярні кровотечі. Кровотеча може бути з виливом крові назовні (зовнішня кровотеча) чи з виливом крові в тканині і порожнині тіла (внутрішня кровотеча).
Найбільш небезпечна артеріальна кровотеча, коли кров викидається з пошкодженої судини пульсуючою сильним струменем червоного кольору.
 За короткий час поранений може утратити велику кількість крові. Утрата 40 відсотків крові (2,2-2,5 л) є смертельною, тому життєво важливо зупинити таку кровотечу негайно.
При венозній кровотечі темно-червона кров рясно і рівномірно випливає з ушкодженої судини через краї рани. Таку кровотечу можна зупинити, наклавши пов'язку, що давить, на рану.
Капілярну кровотечу можна спостерігати при будь-якому пораненні. Кров сочиться з рани, як з губки, краплями і легко зупиняється при накладенні пов'язки або припиняється самостійно.
Для тимчасової зупинки ровотечі застосовують наступні способи:
- притиснення судини, що кровоточить, пальцем;
- накладення джгута або закрутки;
- максимальне згинання кінцівок;
- накладення стискаючої (тугої) пов'язки.
Притиснення судини, що кровоточить, пальцем з метою зупинки кровотечі може бути застосовано у будь-якій обстановці. Зупинка артеріальної кровотечі завжди починається з притискання артерії, а потім накладається джгут або застосовуються другі засоби.




ІV .    Закріплення вивченого матеріалу: Повторення видів кровотечі та способів їх усунення . Відпрацювання практичних дій при кровотечі. При цьому вказуються виявлені помилки.      

V.     Підсумок уроку: Пояснення учням важливості вивчення теми, її актуальності як для військового часу так і в повсякденному житті. Відповідь на запитання учнів по темі уроку.

VІ.    Оцінювання за урок: Виставлення оцінок за домашнє завдання та урок, при цьому обґрунтовуючи їх.  


VІІ.    Домашнє завдання: Вивчити конспект, знати порядок зупинки різних видів кровотечі. Для бажаючих отримати більш поглибленні знання та вищу оцінку написати реферат на тему: Кровотечі, способи їх зупинки.

Немає коментарів:

Дописати коментар